Sijoittaminen osakkeisiin vai rahastoihin?

Etusivu » Sijoittaminen osakkeisiin vai rahastoihin?

Sijoittamisen aloittaminen ei vaadi vuosien perehtymistä talousasioihin tai isoja rahasummia. Kokemuksesta on totta kai hyötyä, sillä sijoittaminen edes jollain tasolla tuntemaansa alaan tai firmaan tuntuu varmasti jokaisesta mukavammalta kuin täysin tuntemattomaan hyppääminen.

Esimerkiksi Nordnetillä rahastosijoittamisen voi aloittaa vaikkapa vain 20 eurolla kuussa. Myös monet pankit mahdollistavat pienillä summilla sijoittamisen. Aloittaakseen sijoittamisen ei siis tarvitse olla valmiiksi upporikas pörssihai. Pienillä summillakin voi kuitenkin pitkällä aikavälillä vaurastua huomattavasti.

Esimerkiksi 100 euroa kuussa sijoittamalla on 20 vuodessa kerryttänyt itselleen jo reilun 50 000€ potin. Tämä on laskettu suhteellisen maltillisella 7% vuosituotolla.

Sijoittaminen kannattaakin kenties aloittaa suhteellisen pienellä summalla, varsinkin jos sijoittaa riskialttiisiin kohteisiin. Tällöin suurempia vahinkoja ei pääse heti aluksi tapahtumaan, eikä tule säikäyttäneeksi itseään pois sijoittamisen maailmasta pysyvästi.

Suurta summaa ei kannata sijoittaa kerralla myöskään ajallisen hajauttamisen takia. Sijoittamisen aloittamista ei kannata yrittää ajoittaa siihen kun hinnat ovat alimmillaan, vaan mielummin kannattaa hajauttaa. Esimerkiksi kerran kuukaudessa vuosikausia ostamalla keskihinta muodostuu automaattisesti alhaiseksi. Vuosien varrella osakkeita tulee ostaneeksi niin kalliilla kuin halvallakin hinnalla, mutta aika tasoittaa hinnanvaihtelun.

Mitä sijoittaminen oikeastaan on?

Yksinkertaisesti sanottuna sijoittaminen on kaupankäyntiä erilaisilla rahoitusinstrumenteilla, näiden ostamista ja myymistä. Nämä voivat olla vaikkapa rahastoja, kiinteistöjä tai joukkovelkakirjoja. Kiinteistöihin sijoittaminen ei onnistu suoraan oman tietokoneen ääreltä, mutta kaikki muu onnistuu.

Ylipäätään netti on mahdollistanut sijoittamisen yhä useammalle jo tuomansa tietomääränkin takia. Nykyisin ei tarvitse enää olla täysin alaan vihkiytynyt perehtyäkseen sijoittamiseen huolellisesti ja aloittaakseen sen helposti ja edullisesti.

Aloittaako sijoittaminen osakkeista vai rahastoista?

Tässä on kysymys jota moni sijoittamisen aloittamista suunnitteleva varmasti pohtii. Mutta kumpi on kannattavampaa?

Osakesijoittamisessa sijoittaja ostaa valitsemiaan osakkeita ja muodostaa näistä itselleen salkun. Rahastosijoittamisessa eri yhtiöiden osakkeet on valittu valmiiksi. Eli molemmat ovat sijoittamista osakkeisiin, rahastoissa osakkeet on vain valinnut salkunhoitaja. Rahastoissa sijoitukset myös jakautuvat automaattisesti todella monelle eri osakkeelle.

Rahastosijoittaminen

Rahastosijoittaminen on varmasti helpoin tapa aloittaa sijoittaminen. Se ei vaadi suurempaa perehtymistä eikä opiskelua ajallisesta ja maantieteellisestä hajauttamisesta. Salkunhoitaja (kuten esimerkiksi pankki) on hoitanut nämä sijoittajan puolesta. Pankit usein perivät sijoitusrahastoista tosin turhan korkeita hoitokuluja.

Rahastosijoittamisen puolesta puhuu kuitenkin helppous ja riskittömyys. Helppous ja riskittömyys tuovat tullessaan myös pienemmän tuoton.

Osakesijoittaminen

Osakesijoittamisella moni on päässyt vaurastumaan tuntuvastikin. Osakkeilla aloittavan kannattaa kuitenkin tutustua sijoittamiseen kunnolla ennen sen aloittamista, ja pitää huoli kunnollisesta hajautuksesta. Kaikki munia ei kannata tässäkään tapauksessa laittaa samaan koriin.

Jos edellä mainitut asiat ovat kunnossa, osakkeisiin sijoittamalla voi päästä huomattavasti rahastosijoittamista korkeampiin tuottoihin. Tilanne on kuitenkin ns. high risk, high reward-tilanne, joten riskitkin ovat korkeammat.

Osakesijoittamisen hyviin puoliin kuuluu sekin, että sijoittaja voi päättää täysin vapaasti mihin yhtiöihin hän haluaa sijoittaa. Näissä tilanteissa voi hyödyntää esimerkiksi omaa tuntemustaan jostain tietystä alasta tai yhtiöstä pohtiessaan ovatko sen osakkeet ostamisen arvoisia.

Toisaalta osakesijoittaminen vaatii enemmän omaa panostusta, ja esimerkiksi sijoituskohteina olleita yhtiöitä kannattaa seurata. Osakesijoittaminen vaatiikin jonkinlaista kiinnostusta ja harrastuneisuutta sijoittamista kohtaan jotta se olisi toimivaa. Mutta kukapa ei olisi kiinnostunut oman omaisuutensa kasvattamisesta?

Pikkusummilla sijoittaessa kaupankäyntikulut saattavat olla suhteessa turhan suuria.

Rahastot vs. osakkeet

Rahastoihin sijoittamalla tuotto on todennäköisesti todella lähellä markkinatuottoa. Osakkeisiin sijoittamalla se voi olla korkeampi tai matalampi. Jos valitset kohteeksi rahastot, kannattaa tutustua Nordnetin kuluttomiin superrahastoihin. Jos taas valitset osakkeet, mars mars opiskelemaan!

Goldroll

250x talletuksella

Monsino

250x talletuksella. Vedonlyöntiin: 100% 100€

Wintopia

Kasino: 100% 700€ + 75x Big Bass Amazon Xtreme. Vedonlyönti: 100% 200€

Big Boost

100% 500€ + 100x 10 Swords