Lapsen tekemisestä Suomessa saa ilmaista rahaa. Valtio maksaa ensimmäisestä lapsesta 95,75€ kuukaudessa aina siihen asti kunnes lapsi täyttää 17 vuotta. Jos suinkin mahdollista, kannattaa tämä ilmainen raha sijoittaa kuukausittain esimerkiksi indeksirahastoon. Jo 17 vuoden aikana siitä kasvaa todella mukava potti. Jos raha jätetään tämänkin jälkeen rahastoon kasvamaan korkoa, puhutaan jo miljoonaluokan summasta lapsen jäädessä eläkkeelle.
Lapsen täyttäessä 17 vuotta tuo summa olisi noin 33 000 euroa 7 prosentin vuotuisella tuotolla. Jos summaa kasvatetaan eläkeikään saakka, rikkoisi se jo miljoonan euron rajan lapsen täyttäessä 67 vuotta.
Korkoa korolle-ilmiö on kaveri
Monille lapsilisä tulee tarpeeseen ja kuluu päivittäiseen elämiseen. Mutta jos suinkin mahdollista, kannattaa pyrkiä hyötymään ilmaisesta rahasta ja korkoa korolle ilmiöstä. Suomessa kun lapsilisät maksetaan kaikille riippumatta vanhempien varallisuudesta. Toinen juttu onkin se, onko lapsilisiä ylipäätään järkevää maksaa ihmisille jotka eivät niitä tarvitse.
Eläkeikä nousee – oma taloudellinen riippumattomuus yhä tärkeämpää
Eläkeikää on nostettu jo useampaan kertaan, ja on aihetta olettaa että se nousee jatkossakin. Tänä vuonna syntyvien lasten eläkeikää tai lopulta saamaa eläkkeen määrää voimme vain arvailla. Saavatko he sitä ollenkaan vai miten systeemi kehittyy jatkossa? Eläkeikä on sidottu elinajanodotteeseen, joten se tulee nousemaan varmasti. Myös maksuvaikeudet tuovat paineita eläkeiän nostoon säästöjä haettaessa.
Tätä ei voi tietää joten omaa lastaan voi auttaa huomattavasti tämän elämässä aloittamalla sijoittamisen jo heti lapsen synnyttyä. Juuri lapsilisät ovat tähän sopivan pieni summa. Ja kuten aiemmin mainittua, ne ovat mukavasti myös ilmaista rahaa. Niistä kertyneet summat ovat myös sen verran pieniä, ettei lahjaverosta tule huolta. Verotuksen rajat eivät ylity.
Mitä lapsen täysi-ikäistymisen jälkeen?
Jos vanhemman tavoitteena on turvata lapsensa eläkepäivät, voi matkassa olla muutamia mutkia. Jos/kun rahastot siirtyvät lapsen haltuun tämän tultua täysi-ikäiseksi, saattaa lapsella olla monessa kohtaa paineita käyttää hänelle säästetyt rahat
Jos 18-vuotiaana saa haltuunsa noin 35 000 euron salkun, saattaa salkku huveta nopeasti moniin ei-niin-järkeviin sijoituksiin.
30-vuotiaana salkun koko on noin 120 000 euroa. Tämä voi olla myös monelle houkutteleva kohta muuttaa salkun sisältö vaikkapa ensiasunnoksi. Vaikka tällöin menettää eläkesäästönsä, ei rahojen sijoittaminen tässä kohtaa asuntoon ole välttämättä mitenkään hölmö ratkaisu.
50-vuotiaana salkun arvo on jo yli puoli miljoonaa euroa, jos se on vielä jäljellä. 50-vuotiaalle puolen miljoonan euron potti voi parhaimmassa tapauksessa mahdollistaa eläköitymisen jo tuolloin. Tämä voi onnistua varsinkin jos on onnistunut kerryttämään muutakin varallisuutta ja omistaa maksetun omistusasunnon. Allekirjoittanut todennäköisesti lunastaisi potin viimeistään tässä kohtaa. Valitettavasti tällaista pottia ei ole minulle kuitenkaan päässyt kertymään, eikä näillä näkymin ole kertynyt 50 vuoden iässäkään.
Edellä mainittu kehitys toteutuu 7% tuotolla, jonka toteutumisesta ei tietenkään ole täyttä varmuutta. Tähän astisen kehityksen mukaan sen voi kuitenkin olettaa pitävän paikkansa vaikka maailmassa tapahtuisi suuriakin mullistuksia.
Miten turvata lapsen tulevaisuus?
Vaikka lapsen tulevaisuuteen ei sijoittaisikaan edellä mainitulla tavalla joko oman varallisuuden tai viitseliäisyyden takia, on hyvä sijoittaa edes jotakin. Sijoittajan paras kaveri on aika, ja sitä syntyvällä lapsella riittää. Pikkusummillakin voi siis kerryttää lapselle suuren potin aikuisiälle. Indeksirahastoihin sijoittaminen ei myöskään vaadi kummempaa asiantuntemusta. Asiasta voi tiedustella omalta pankiltaan, tai vaihtoehtoisesti avata tilin esimerkiksi Nordnetiin ja hoitaa asian itse pienemmillä kuluilla.
Monet ihmiset toimivatkin jo näin, eli säästävät rahaa lapsilleen. Valitettavan moni kuitenkin tekee tämän hölmöllä tavalla säästäen rahaa tavalliselle tilille tai korkeintaan säästötilille. Rahastot ja osakkeet ovat huomattavasti tuottoisampi tapa.