Kryptovaluutat – mitä ne ovat ja voiko niillä tehdä rahaa?

Etusivu » Kryptovaluutat – mitä ne ovat ja voiko niillä tehdä rahaa?

Kryptovaluutat – mitä ne ovat ja voiko niillä tehdä rahaa? Ne ovat jotain, mitä esimeriksi krypto kasinot ottavat vastaan.

Jokainen teknologiasta ja/tai sijoittamisesta edes etäisesti kiinnostunut ihminen on viimeistäänkin vuonna 2017 väkisinkin törmännyt kryptovaluuttoihin, todennäköisesti ainakin Bitcoiniin. Vaikka teknologiaorientoitunut kansanosa on meuhkannut Bitcoinista jo vuosia, on vasta tämän vuoden räjähdysmäinen kasvu tuonut tämän kryptovaluutan useimpien tietoisuuteen.

Vuoden 2017 aikana monet ovat hypänneet Bitcoin-sijoittamisen kelkkaan ja vannoneet valuutan maailmanvalloituksen nimeen. Toiset ovat seuranneet vierestä ja mananneet Bitcoin-kuplan puhkeavan hetkenä minä hyvänsä.

Mutta onko Bitcoiniin enää järkevää sijoittaa? Mitä muita kryptovaluuttoja on olemassa ja ennen kaikkea, mitä ihmettä ne kryptovaluutat edes ovat?

Bitcoin – kryptovaluuttojen äiti

Kryptovaluutat ovat digitaaliseen kryptografiaan eli salaustekniikkaan perustuvia virtuaalisia valuuttoja. Bitcoin oli ensimmäin kryptovaluutta, ja se luotiin vuonna 2008. Se perustuu vertaisverkon tietokoneiden laskentatehoon. Bitcoinin arvo perustuu kysyntään ja tarjontaan, jonka takia esimerkiksi Suomen Pankki ei laske sitä valuutaksi vaan ainoastaan vaihdon välineeksi.

Virtuaalivaluuttojen käyttäjiä miellyttää usein niiden anonyymiys ja hajautettu lohkoketjuun perustuva järjestelmä. Myös valtiollisen auktoriteetin puuttumisen tuoma tietynlainen vapaus ja anarkistisuus viehättävät monia.

Sekä kokeneita että kokemattomampia sijoittajia houkuttaa virtuaalivaluuttojen tuoma mahdollisuus pikaisiin suurin tuottoihin.

Bitcoin ostaminen

”Bitcoin juna meni jo!”

Siinäpä lausahdus, jonka virtuaalivaluuttoihin skeptisesti suhtauvien suusta on voinut kuulla jo vuosia sitten. Kuitenkin 1. tammikuuta 2017 Bitcoinin arvo oli noin 948€ ja tätä kirjoitettaessa joulukuussa 2017 se on 15377€. Melkoinen nousu.

Mutta onko todellinen nousu vasta alkanut vai onko tuo kuuluisa juna nyt vihdoinkin mennyt? Jokainen voi päättää itse. Totta on kuitenkin se, että ihan pelkkiä kahvirahoja sijoittamalla ei Bitcoinilla enää pääse rikastumaan.

Bitcoinin kurssilla on ollut tapana romahtaa räjähdysmäisen nousun jälkeen huomattavasti alemmas, ei tosin koskaan aivan nousun lähtötasolle saakka. Vuoden 2017 nousu on kuitenkin kokoluokassaan täysin ennennäkemätön, joten jatkonkin ennustaminen on vaikeampaa.

Mihin junaan tässä sitten vielä ehtisi?

Vaikka et olisi sijoittajaguru tai virtuaalivaluuttojen asiantuntija, on sijoittaminen kryptoihin suhteellisen helppoa. Kryptovaluuttoihin sijoittamista ei aivan voi verrata perinteiseen rahasto- tai osakesijoittamiseen, sillä kyseessä on hieman vaikeammin ennustettava ja riskialttiimpi ala. Kryptovaluutat ovat uusi asia, eikä kukaan ole täysin varma miten tilanne tulee kehittymään. Lukemattomat ihmiset tosin väittävät tietävänsä, sillä tähän alaan liittyen ”asiantuntijoita” löytyy joka lähtöön. Niitä oikeita asiantuntijoita sen sijaan on vaikeampi löytää.

Sijoituskohteena kryptovaluutat ovat osakesijoittamista riskialttiimpia, mutta toisaalta pienelläkin panoksella voi tehdä kiitettävää tuottoa.

Jos Bitcoinin nousun jatkumiseen ei usko, on markkinoilla muitakin sijoittajan kannalta lupaavan oloisia kryptovaluuttoja. Alla on esiteltynä viisi ”junaa” jotka eivät ole vielä niin kaukana asemalta edes paatuneimpien virtuaalivaluutta-skeptikkojen mielestä.

Ripple XRP

Ripple on tällä hetkellä neljänneksi suurin kryptovaluutta. Se eroaa Bitcoinista siten, että sitä on olemassa vain rajallinen määrä. Rippleä ei siis voi louhia kuten Bitcoinia. Ripple on ollut kovassa nosteessa vuonna 2017, vaikka ollaan vielä valovuosien päässä Bitcoinista.

Tammikuussa 2017 Ripplen arvo oli 0,0060€ kun taas joulukuussa 2017 se on jo 0,6443€. Suhteellinen nousu on siis Ripplelläkin ollut suurta. Melkoisen pienellä panoksella on tälläkin valuutalla voinut vuoden aikana rahaa tehdä, vaikka moni ei varmasti vielä varastojaan myykään.

Näin ei tee myöskään allekirjoittanut, joka on tehnyt toistaiseksi ainoan sijoituksensa kryptovaluuttoihin ostamalla Rippleä toukokuussa 2017. Tuolloin kurssi huiteli noin 0,24 eurossa.

Ripplen markkina-arvo on noin 24,7 miljardia euroa. (19.12.2017)

Ethereum

Tällä hetkellä toiseksi suurin kryptovaluutta on Ethereum. Sekin on ollut kovassa nousussa vuoden 2017 aikana Bitcoinin vetäessä joitakin muitakin kryptovaluuttoja nousunsa mukana. Ethereum on lisäksi maksualusta, jolle ohjelmistokehittäjät ovat kehittäneet esimerkiksi erilaisia maksupalveluita.

Ethereumin markkina-arvo on noin 64 miljardia euroa.

Bitcoin Cash

Heinäkuussa 2017 Bitcoinista irtaantunut ”Bitcoinin kevytversio”. Bitcoin Cashin lohkoketjun osat ovat kooltaan 8 megatavua, kun tavallisessa Bitcoinissa ne ovat megatavun kokoisia. Cashin louhinta ja käyttäminen maksamiseen on nopeampaa ja sujuvampaa kuin alkuperäisen Bitcoinin.

 Litecoin

Litecoin on sekin ollut huimassa nousussa kuluneen vuoden aikana. Vuonna 2011 julkaistu valuutta on noussut tammikuun 2017 noin 3 eurosta joulukuun 2017 257 euroon. Litecoin perustuu samaan protokollaan kuin Bitcoin, mutta se on nopeampaa käyttää. Bitcoin-transaktio kestää noin 10min, Litecoinilla reilut 2min.

Yllämainitut valuutat ovat markkina-arvoltaan suurimpia kryptovaluuttoja. Järjestys (19.12.2017) on seuraava:

  1. Bitcoin: n. 243 miljardia euroa
  2. Ethereum: n. 64 miljardia euroa
  3. Bitcoin Cash: n. 47 miljardia euroa
  4. Ripple: n. 24 miljardia euroa
  5. Litecoin: n. 15 miljardia euroa

Yllä lueteltujen lisäksi kryptovaluuttojen valikoimaa riittää aivan liikaakin sunnuntaisijoittajan pohdittavaksi. Eri valuuttoja on tällä hetkellä nimittäin noin 1900. Näistä monien arvo lasketaan sentin kymmenyksissä, joten pienelläkin sijoituksella on helppo päästä mukaan. Sitten on vain toivottava, että valittu valuutta lähtee tulevaisuudessa nousuun. Nämä luettelon viisi valuuttaa ovat kuitenkin sitä ”peruskauraa” joista tutustuminen aiheeseen ja sitä kautta sijoittamiseen on hyvä aloittaa.