Rahojen makuuttaminen säästötileillä kannattaa nyt vielä vähemmän kuin yleensä. Korot ovat monilla suurillakin pankeilla painuneet nollaan, joten rahat kannattaa ehdottomasti siirtää järkevämpään talteen jos niin ei ole vielä tehnyt. Tämä siis jos ei halua jättää rahojaan inflaation syötäväksi.
Esimerkiksi asuntovelallisille pitkään matalana jatkunut korkotaso on ollut yhtä juhlaa. Juhlat ovat jatkuneet myös vuonna 2018, mutta paineita korkojen nousemiselle alkaa jo kertyä. Monet taloustieteilijät ennustavat korkojen lähtevän nousuun jo vuonna 2019, mutta tämä on tietysti pelkkää spekulaatiota. Tosin muun muassa Danske Bank on ilmoittanut uskovansa Euroopan Keskuspankin nostavan ohjauskorkoaan ennen vuoden 2019 juhannusta. EU-alueen talouskasvu näyttää suhteellisen hyvältä, mikä todennäköisesti nostaa inflaation myötä paineita ohjauskoron nostoon.
Korot ovat kuitenkin viimeisen vuoden aikana käyneet jopa historiallisen alhaalla. Lyhyet korot ovat pitkään olleet jo negatiivisen puolella.
Alhaisten korkojen taustalla on EU:n toimet taantuman ikäviä vaikutuksia vastaan. Nyt kun taantuma alkaa olla ohitse, lähtevät korotkin todennäköisesti nousuun. Markka-ajan kaltaisia 6 prosentin korkoja ei kuitenkaan toivottavasti Suomessa enää nähdä.
Miten asuntovelallisen kannattaisi toimia?
Asuntovelallisen elämä on ollut viime vuosina mukavaa. Korkojen kuitenkin ennustetaan lähtevän nousuun mahdollisesti jo ensi vuonna, johon kannattaa varautua. Varsinkin pitkissä asuntolainoissa pienikin korkojen nousu voi nostaa lainanhoitokuluja huomattavasti.
Järkevä asuntovelallinen on toki varautunut tähän tavalla tai toisella jo lainaa ottaessa. Kuitenkin varsinkin moni nuorempi asuntovelallinen on elänyt koko aikuiselämänsä alhaisen korkotason maailmassa, joten runsas korkojen nousu voi tuntua utopistiselta kauhuskenaariolta.
Tällä hetkellä asuntolainaa hakeva ei kuitenkaan voi missään nimessä luottaa siihen, että korkotaso pysyisi koko lainanmaksuajan yhtä matalana. Asuntolainat ovat kuitenkin aina useiden vuosien, jopa vuosikymmenien mittaisia.
Asuntovelallinen voi varautua korkojen nousuun esimerkiksi korkokatolla. Velallinen voi myös valita kiinteäkorkoisen lainan. Kiinteäkorkoisessa lainassa on toki omat haittapuolensa, sillä tällä hetkellä siitä joutuu maksamaan varmasti enemmän korkoa. Korko ei kuitenkaan voi nousta mihinkään, vaan pysyy aina samana. Näin omiin lainanhoitomenoihin varautuminen on huomattavasti helpompaa.
Korot laskevat ulkomaisissakin pankeissa
Suomalaisten pankkien säästötilien korot ovat olleet naurettavan alhaisia jo useamman vuoden ajan. Tästä syystä moni suomalainen tallettaja onkin tähyillyt ulkomaalaisten, korkeakorkoisia säästötilejä tarjoavien pankkien suuntaan. Suosituimpia näistä ovat norjalainen Bank Norwegian sekä virolainen BigBank.
Alkusyksystä kuitenkin myös Bank Norwegian ilmoitti laskevansa suositun talletustilinsä korkoa 1,75 prosentista 0,75 prosenttiin. Melkoinen pudotus siis. Suomalaisilla tallettajilla on Bank Norwegianin tileillä yhteensä lähes miljardi euroa. Tarkka summa on noin 950 miljoonaa euroa.
Suosiota selittää Norwegianin huomattavasti suomalaisia pankkeja korkeampi talletuskorko. Huolimatta radikaalista laskusta se on edelleen 0,75% useimpia suomalaispankkeja korkeampi. Koron lasku tulee kuitenkin varmasti käynnistämään suomalaisen pääoman karkaamisen norjalaispankista. Muutos astuu voimaan lokakuussa. Norjalaisille asiakkailleen Bank Norwegian aikoo jatkossakin maksaa vanhaa 1,75% korkoa.
Suomalaisten piensijoittajien kannattaakin tähyillä jatkossa muita vaihtoehtoja rahoilleen Bank Norwegianin sijasta.
Norwegianin kanssa suomalaisista asiakkaista kilpaileva BigBank ei ole ainakaan toistaiseksi ilmoittanut koronlaskusta. 1,75% korko löytyy edelleen heidän työkalupakistaan, tosin vasta vähintään 2 vuoden talletusajan jälkeen. Ennen tätä on tyydyttävä pienempiin korkoihin. 4 vuoden jälkeen korko nousee 2,00 prosenttiin ja 10 vuoden jälkeen peräti 2,50 prosenttiin.
On kuitenkin hyvin todennäköistä, että Bigbank joutuu näitä myös lähiaikoina laskemaan jolleivat korot pian lähde nousuun.
Koronlaskun myötä Bank Norwegianin päihittää myös TF Bank, joka tarjoaa talletuksille 1 prosentin talletuskorkoa.