Sijoittamisen aloittaminen voi tuntua hankalalta, sillä aiheeseen liittyy paljon omaksuttavaa tietoa. Sääntöjä joita noudattaa voi tuntua olevan loputtomasti, tai ainakin yhtä paljon kuin näiden sääntöjen opettajiakin. Todellisuus kuitenkin on, että sijoittaminen on huomattavasti helpompaa ja yksinkertaisempaa kuin miltä aloittelijasta voi vaikuttaa. Tärkeintä onkin itse sijoittamisen aloittaminen.
Mutta entäs sitten kun pieni summa on jo sijoitettu ja peli on niin sanotusti käynnissä? Mitkä ovat seuraavat toimenpiteet?
Kun ensimmäinen askel on otettu ja sijoittaminen aloitettu, on mielessä hyvä pitää seuraavat viisi asiaa.
- Tuoton ja riskin suhde sekä järjenkäyttö
Nyrkkisääntönä voidaan sanoa, että tuotto ja riski kulkevat käsi kädessä. Alhainen tuotto tarkoittaa tyypillisesti alhaista riskiä ja toisin päin. Korkeaa tuottoa hamuavat hyväksyvät käytännössä aina myös suuremman riskin. Tähän sääntöön voi olla joitain vaikeasti ennustettavia poikkeuksia, mutta varsinkin aloittelijan kannattaa tämä sääntö pitää sijoittaessa mielessään. Riski on toki aina olemassa, toisinaan se on vain pienempi. Varmoja tuottoja lupailevat taivaanrannanmaalarit kannattaa usein ohittaa olankohautuksella.
Osakemarkkinoiden tyypillinen tuotto on historiallisesti ollut 7-8% tienoilla. Tätä korkeammalle mennessä riski usein kasvaa merkittävästi.
- Hajauta sijoituksesi
Yhden yhtiön tulevaisuuden menestyksen ennustaminen on usein todella vaikeaa. Munia ei kannatakaan panna yhteen koriin, vaan hajauttaa sijoitukset mahdollisimman moneen eri paikkaan. Näin jatkuva tuotto on suhteellisen taattua, eikä yhden sijoituksen lasku vaikuta koko salkun tuottoon merkittävästi. Sijoitukset kannattaakin hajauttaa ympäri maailman eri yhtiöihin sekä täysin eri toimialoilla toimiville yhtiöille. Mitä hajautetumpaa, sen parempaa. Aloittelijalle (ja miksei kokeneemmallekin) sijoittajalle hajauttaminen onnistuu helposti sijoittamalla esimerkiksi Nordnetin superrahastoihin sekä muihin mahdollisiiin rahastoihin)
- Sijoittamiseen liittyy pieniä kuluja
Esimerkiksi osakerahastoiden ostaminen ja myyminen aiheuttaa pieniä kuluja. Välittäjä ottaa tapahtumista kulut, ja todella pienillä summilla kulut voivat olla suuremmat kuin tuotot. Ainoa täysin kuluton tapa aloittaa sijoittaminen ovatkin edellä mainitut Nordnetin superrahastot. Näiden kohdalla Nordnet maksaa kulut itse. Nordnet käyttää superrahastoja sisäänheittotuotteena, ja on ilmeisesti laskeskellut että sen kannattaa hoitaa superrahastojen kulut jotta se pystyy hankkimaan uusia sitoutuneita asiakkaita. Erilaiset indeksirahastot ovat nekin halpoja ja lähes kuluttomia tapoja aloittaa sijoittaminen.
Hyviä tarjouksia kannattaa kysellä myös omasta pankista. Vaikka pankeilla onkin pahana tapana veloittaa sijoituksista suuria kuluja, on heilläkin välillä hyviä tarjouksia aloitteleville sijoittajille.
- Ikä ja korkoa korolle-ilmiö
Korkoa korolle-ilmiö on sijoittajan paras kaveri. Mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä paremmin siitä pääsee hyötymään. Harva kuitenkaan kykenee aloittamaan sijoittamista lapsena tai nuorella iällä, elleivät fiksut ja kenties hyvätuloiset vanhemmat huolehdi tästä lapsen puolesta. Keskivertoihmisellä ylimääräistä rahaa alkaa olla vasta keski-iän kynnyksellä.
Eläkeikää lähestyvällä ei myöskään ole aikaa odotella rauhassa markkinoiden nousua samoin kuten vaikkapa 5-vuotiaalla lapsella. Toisin sanoen nuoremmalla on varaa ottaa suurempia riskejä sijoitusmarkkinoilla kuin vanhemmalla sijoittajalla.
- Muista hajauttaa myös ajallisesti
Jos sinulla on iso könttäsumma rahaa jonka haluat sijoittaa, ei kannata survoa koko summaa kerralla edes useampaan eri osakkeeseen kerralla. Toimialallisen ja maantieteellisen hajauttaminen lisäksi myös ajallinen hajauttaminen on erittäin tärkeää. Rahat kannattaa laittaa menemään rahastoon pidemmällä aikavälillä, vaikkapa kuukausittain sijoitettavalla summalla. Tällä tavoin pienennetään jälleen niitä kuuluisia riskejä, kun ei tule vahingossa sijoittaneeksi koko summaa juuri huonoon aikaan.
Koska sijoittamisen hyvä ohje ”Osta halvalla, myy kalliilla” ei todellisuudessa ole kovin helppo toteuttaa, kannattaa aina muistaa kolme tärkeää sanaa: Hajauttaminen, hajauttaminen ja hajauttaminen.